MINT MUSEUM

spectral boundary2

 

TITLE: Spectral Boundary
DATE: 1999

In combining more than thirty laminated and fused layers of glass, interlayer and woven fiber materials, Spectral Boundary exemplifies Tom’s pioneering artistic effort to interpret the relationship between an advancing industrial culture and North Carolina’s textile heritage. The forty-foot monumental glass wall, originally installed within the 19th century carriageway of the Mint Museum of Craft + Design, was relocated to the new Mint Museum Uptown in 2010. Serving both a functional and artistic complement to the architecture, the work is integral to the museum’s permanent collection.

Made possible by Philip Morris Companies Inc. and Philip Morris U.S.A, it was the first commissioned, permanent installation of art to be funded in their long history of support to the arts.